hanya menyampaikan.....

“Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba hamba-Mu.”

(Diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Jabir (2/240), Sunan Abu Daud 1825 dan disampaikan oleh Rasulullah Sallahualaihi wasallam dalam sabda baginda di dalam khutbah hajjatul wada’, di Lembah Uraynah, Bukit Arafah)

Thursday, 7 May 2015

Membaca Satu Huruf dari Al-qur’an Mendapat Sepuluh Pahala.

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Barang siapa yang membaca satu huruf dari Al-Qur’an maka ia mendapat satu kebaikan dan setiap kebaikan mempunyai sepuluh kelipatan pahala. Aku tidak mengatakan Aliflaammim itu satu huruf, tapi aliif satu huruf, laam satu huruf, dan miim satu huruf.” (HR,Tirmidzi)

“Orang yang membaca Al-Qur’an secara mahir maka dia bersama para malaikat yang mulia, sedangkan yang membaca Al-Qur’an secara terbata-bata dan kesulitan maka baginya dua pahala.” (HR.Bukhari dan Muslim)

Kalau masa kita sedang sedih, hiburkanlah hati mu dengan alunan suara yang merdu-merdu ketika membaca Al-Quran. cuba try test, in sha'a Allah dengan izin Allah kesedihan itu akan pudar. Bak kata hadith: Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

”Hiasilah Al-Qur’an dengan suaramu.” (HR.Ahmad, Ibnu Majah dan Hakim)Kemudian mintalah apa sahaja kepada Allah. Sungguh Dia yang Paling Pemurah. Kalau dicampur duit semua yang pemurah diatas dunia sementara ini, tak sedikit pun setanding dengan Maha Pemurahnya Allah. Maka mintalah supaya kita semua jauh dari seksaan api neraka dan di jauhkan dari hasutan musuh yang nyata; iaitu Syaitonirrojim. Dalam Surah Al-Nahl ayat 98:

“Dan bila kamu akan membaca Al-Qur’an, maka mintalah perlindungan kepada Allah dari godaan-godaan syaitan yang terkutuk.” (QS Al-Nahl: 98)

WAllahulam.

No comments: